Η ιστορία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας

Η ιστορία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας

Το Νοσοκομείο στο οποίο στεγάζεται η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αποτελεί δωρεά της κ. Αλίκης Περρωτή-Κωνσταντοπούλου στη μνήμη των γονιών της. Ο χώρος της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας(ΜΕΘ), προγραμματισμένης δυναμικότητας δέκα κλινών, είχε από την αρχή περιληφθεί στο σχέδιο του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας, όπως άρμοζε σε κάθε σύγχρονο νοσοκομείο. Η ιστορία λοιπόν της ΜΕΘ αρχίζει στο τέλος του 1991 με την απόσπαση από άλλο νοσοκομείο εντατικολόγου γιατρού που ανέλαβε να ετοιμάσει τη νέα ΜΕΘ.

Ολόκληρο το 1992 αφιερώθηκε στη διαμόρφωση των χώρων, στην παραγγελία του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού και στην εκπαίδευση νοσηλευτικού προσωπικού. Την 1.12.92 η ΜΕΘ άρχισε να λειτουργεί με τέσσερα κρεβάτια και με ένα μόνο εντατικολόγο γιατρό συνεπικουρούμενο από ειδικευμένους γιατρούς σε υπηρεσία υπαίθρου ή ειδικευόμενους. Λίγο αργότερα, στη ΜΕΘ αποσπάσθηκαν προσωρινά τέσσερις εντατικολόγοι της ΜΕΘ του ΝΕΕΣ και τα κρεβάτια αυξήθηκαν σε έξι.

Στο τέλος του 1996 το τμήμα απέκτησε μόνιμο Διευθυντή και μόνιμο προσωπικό. Τα επόμενα χρόνια η δύναμη της ΜΕΘ αυξήθηκε στα εννέα κρεβάτια, ο εξοπλισμός συμπληρώθηκε και επιπλέον το τμήμα εκπαίδευε σε σταθερή βάση τέσσερις εξειδικευόμενους γιατρούς στην Εντατική Θεραπεία.

Χρόνο με το χρόνο, νέα σύγχρονα τμήματα πλαισίωναν το νοσοκομείο και η ΜΕΘ ήταν πάντα στο πλευρό του βαρέως πάσχοντα, εντός ή εκτός τμήματος. Η καλή συνεργασία ανάμεσα στα μέλη του προσωπικού ήταν από την αρχή στα προτερήματα του τμήματος και η συνεργασία αυτή απέδωσε καρπούς στην εκπαίδευση, την ποιοτική λειτουργία, την έρευνα αλλά και τις εξωνοσοκομειακές δραστηριότητες που μας ένωναν ακόμη περισσότερο ως ομάδα.

Από το 2008, μετά από μακρά προετοιμασία από μεικτή ομάδα εργαζομένων, η ΜΕΘ του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου έχει πιστοποιηθεί με βάση το πρότυπο  ISO 9001/2008. Πίσω από την πιστοποίηση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τακτικές, ετήσιες και επιτυχείς επιθεωρήσεις από φορέα πιστοποίησης (TUV Hellas), υπάρχει μία συνεχής προσπάθεια τήρησης διαδικασιών, εφαρμογής πρωτοκόλλων και καταγραφής δεικτών ποιότητας που μας επιτρέπουν αλλαγές και βελτιώσεις. Η  συσσωρευμένη αυτή εμπειρία ήδη διαχέεται και σε άλλες ελληνικές ΜΕΘ και αποτελεί χαρά και τιμή να τις υποστηρίζουμε στην προσπάθεια τους για ποιοτική  λειτουργία.

Η ΜΕΘ μας συνεχίζει την πορεία της. Κάποιοι εργαζόμενοι φεύγουν, κάποιοι άλλοι αναλαμβάνουν. Σημασία έχει ότι το τμήμα είναι παρόν, σεβαστό από το νοσοκομείο και την κοινωνία, με ικανούς και έντιμους εργαζόμενους που τιμούν το ρόλο τους στο Σύστημα Υγείας και με ιστορικό επίμονης διασφάλισης της φροντίδας που ο άρρωστος δικαιούται και οι συνθήκες του συστήματος επιτρέπουν.

Νοέμβριος 2014

Νίνα Μαγκίνα-Βλαχαντώνη, Διεύθύντρια.